Kampanje za varno in zdravo delo

POZIV EVROPOSLANCEM IN VLADI NAJ NASPROTUJEJO ZLORABAM PROGRAMA REFIT ZA NIŽANJE VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU TER ZA UKINJANJE DELAVSKIH PRAVIC

6. JANUAR 2014

Vladi Republike Slovenije

Slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu

V vednost: sredstvom javnega obveščanja

Spoštovani!

Pozivamo slovenske poslance v Evropskem parlamentu in slovensko vlado, da pri Evropski komisiji NASPROTUJEJO takojšnji zaustavitvi postopkov za pripravo predpisov na področju varnosti in zdravja pri delu, ki jo je 2. 10. 2013 napovedal predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso pri predstavitvi sporočila Evropske komisije o prihodnosti Programa ustreznosti in uspešnosti predpisov (REFIT »Regulatory Fitness and Performance (REFIT): Results and Next Steps (COM(2013) 685 final)«. Zaustavljen je namreč sprejem direktive o mišično-kostnih obolenjih in revizija direktive o karcinogenih! Gre za odločilna predpisa za odpravljanje najpogostejših vzrokov za poklicno obolevanje slovenskih delavcev.

NASPROTUJTE tudi zlorabi programa REFIT za ukinjanje delavskih pravic do posvetovanja pod krinko poenostavljanja evropskih predpisov!

Pozivamo vse slovenske kandidate za poslance na volitvah v Evropski parlament leta 2014, da SE IZREČEJO, ali podpirajo zlorabo programa REFIT za nižanje varnosti in zdravja na delovnem mestu in za ukinjanje delavskih pravic!

POJASNILO: Evropska komisija po letu 2005 zaradi pritožb, da pravni red EU preveč obremenjuje podjetništvo in zlasti mikro in male delodajalce, izvaja poenostavljenje, kodifikacijo (pripravo čistopisov predpisov)  in prenovo evropskih predpisov (http://ec.europa.eu/smart-regulation/refit/admin_burden/index_en.htm). Decembra 2012 je Evropska komisija vpeljala Program za ustreznost in uspešnost predpisov REFIT (http://ec.europa.eu/smart-regulation/refit/index_en.htm).  Načeloma so njegovi cilji sprejemljivi: šlo naj bi za zavezanost k pripravi enostavnega, jasnega, stabilnega in predvidljivega pravnega reda za posel, delavce in državljane. Preko programa REFIT se naj bi pregledala celota EU predpisov, da se bi ugotovilo bremena, nedoslednosti, vrzeli in neučinkovite ukrepe ter se pripravilo potrebne predloge za upoštevanje ugotovitev.

Toda pod krinko poenostavljanja predpisov se namerava zmanjšati pravice delavcev. Poteka evalvacija celotne evropske zakonodaje na področju varnosti in zdravja pri delu. Pravila za zaščito zdravja in varnosti delavcev na delovnem mestu naj bi bila predrago administrativno breme za delodajalce. Evropska komisija je 2. 10. 2013 napovedala umik že pripravljenega predloga direktive o mišično-kostnih obolenjih in revizije direktive o karcinogenih. Znanost je potrdila negativne učinke nekaterih nevarnih kemikalij na rodnost in zdravje otrok v času nosečnosti.  Šest evropskih držav je zato že vpeljalo trdna pravila za zaščito delavcev, ki delajo s takimi kemikalijami - reprotoksini (Nemčija, Francija, Nizozemska, Avstrija, Finska in Češka republika). Toda Evropska komisija je zaustavila predlog, da se taka zaščita uvede v vsej EU. Blokira ratifikacijo dveh sporazumov evropskih socialnih partnerjev o varnosti in zdravju pri delu za frizerje in za ribištvo, čeprav je v skladu s Pogodbo o delovanju Unije njena naloga podpirati sporazume evropskih socialnih partnerjev.

Program REFIT v imenu poenostavljanja predpisov namerava tudi poseči v «nadležne« predpise na področju zaposlovanja. Napovedana je revizija pravic delavcev do posvetovanja v primeru kolektivnih odpustov ter prevzemih in večjih prestrukturiranjih podjetij. V primeru prevzemov podjetij se naj bi pod vprašaj postavila še zaščita plač in delovnih razmer. To je neposreden napad na osnovne delavske pravice!

Evropski ekonomsko-socialni odbor EESC (http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.sl.home) pa je v mnenju INT 692/Pametna pravna ureditev – odziv na potrebe malih in srednjih podjetij/ z dne 11.07.2013 v sklepih in priporočilih med drugim izrecno pozval " k novemu programu za zmanjšanje nepotrebne regulativne obremenitve, ki bo zagotavljal, da pametnejša pravna ureditev ne bo izvzela podjetij od spoštovanja predpisov o zaščiti delavcev, standardov glede enakosti spolov ali okoljskih standardov.

Sindikati v državah članicah EU zato začenjamo kampanjo proti zlorabi programa REFIT za nižjo varnost in zdravje pri delu ter za ukinjanje delavskih pravic:

ZAUSTAVITE UKINJANJE DELAVSKIH PRAVIC POD KRINKO POENOSTAVLJANJA EVROPSKIH PREDPISOV!

Lučka Böhm, izvršna sekretarka P ZSSS

Publikacija v angleščini ob 100-letnici delavskih zaupnikov za varnost in zdravje pri delu na Švedskem (1912 - 2012)

SPOROČILA OB 28. APRILU 2013, SVETOVNEM DNEVU VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU IN MEDNARODNEM SINDIKALNEM DNEVU SPOMINA NA UMRLE IN POŠKODOVANE DELAVCE

28. april 2013, mednarodni dan varnosti in zdravja pri delu Mednarodna organizacija za delo (MOD-ILO) letos posveča poklicnim boleznim (http://www.ilo.org/safework/events/safeday/WCMS_204594/lang--en/index.htm).

Na isti dan pa bomo pod geslom »Zaradi sindikatov je delo varnejše« sindikati z vseh kontinentov obeležili Mednarodni sindikalni dan žalovanja za delavci, umrlimi in poškodovanimi na delovnem mestu (http://www.ituc-csi.org/trade-unions-save-lives-a-message, http://www.hazards.org/wmd/).

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije – ZSSS (www.zsss.si) bo 25. aprila 2013 pripravila svojo tradicionalno tiskovno konferenco ob tem mednarodnemu dnevu, na kateri javnost seznanimo z uradnimi podatki IRSD o številu smrtnih nezgod pri delu v preteklem letu ter z oceno števila umrlih zaradi poklicnih bolezni. Namen je ozaveščanje javnosti o pomenu sistema zdravja in varnosti zaposlenih.

Sporočila ZSSS ob mednarodnem dnevu varnosti in zdravja pri delu, 28. aprilu 2013:

Ob mednarodnem dnevu varnosti in zdravja pri delu se ZSSS pridružuje opozorilom Mednarodne organizacije za delo (www.ilo.org)  za preprečevanje poklicnih bolezni. Ker pa se te že od leta 1990 v Sloveniji ne verificirajo, so kršene človekove pravice slovenskih delavcev!

Pozivamo ministra za zdravje, da pravočasno in že v letu 2013 v skladu z ZPIZ-2 pripravi nov predpis o poklicnih boleznih tako, da bosta postopka postavljanja suma in verifikacije poklicnih bolezni potekala finančno neodvisno od delodajalca.

ZSSS se prav tako pridružuje pozivom Evropske konfederacije sindikatov (www.etuc.org), da naj evropska komisija že v sedanjem mandatu pripravi novo strategijo EU za varnost in zdravje pri delu v obdobju 2013-2020 ter v njej predvidi učinkovite načine preprečevanja poklicnih bolezni.

SPOMINJAJ SE MRTVIH! BORI SE ZA ŽIVE !

IZRAŽAMO SOŽALJE SODELAVCEM IN DRUŽINAM NA DELOVNEM MESTU IN ZARADI POKLICNIH BOLEZNI UMRLIH DELAVCEV V LETU 2012!

Gradivo, ki smo ga zbrali ob mednarodnem dnevu varnosti in zdravja pri delu 2013:

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) o statistiki o poklicnih boleznih v Sloveniji, 17. 4. 2013

Letak Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) o poklicnih boleznih, 2010

Inšpektorat RS za delo odgovarja ZSSS na vprašanja o smrtnih nezgodah pri delu v letu 2012

Informacije Inšpektorata RS za delo ob mednarodnem dnevu varnosti in zdravja pri delu, 23. 4. 2013

Statistika o poklicnih boleznih Kliničnega inštituta za  medicino dela, prometa in športa, 16. 4. 2013

ZPIZ-2 o novem predpisu o poklicnih boleznih

Ministrstvo za zdravje o pripravi novega predpisa o poklicnih boleznih, april 2013

Plakat Mednarodne organizacije za delo (ILO) o preprečevanju poklicnih bolezni, ob 28. aprilu 2013 (angleščina)

Publikacija Mednarodne organizacije za delo(ILO) ob 28. aprilu 2013 o preprečevanju poklicnih bolezni (angleščina)

Evropska konfederacija sindikatovob 28. aprilu 2013 poziva k sprejetju evropske strategije varnosti in zdravja pri delu 2013-2020 (prevod iz angleščine)

______________________________________________________________________________________

UREDBA REACH O NEVARNIH KEMIKALIJAH:

ZSSS se pridružuje vseevropski kampanji ECHA , EU OSHA in ETUC o uveljavljanju uredbe REACH:

Letak kampanje: VARNOSTNI LISTI IN SCENARIJI IZPOSTAVLJENOSTI - kaj morajo vedeti in storiti delavci

Letak kampanje: REACH 2013 – poziv k ukrepanju zastopnikov delavcev v podjetjih, ki proizvajajo, uvažajo ali uporabljajo kemikalije

Informacije Urada RS za kemikalije o uredbi REACH

Pomoč in informacije Urada RS za kemikalije o izvajanju uredbe REACH

Uredba (ES) št. 1907/2006 Evropskega Parlamenta in Sveta z dne 18. decembra 2006 o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (REACH), o ustanovitvi Evropske agencije za kemikalije ter spremembi Direktive 1999/45/ES ter razveljavitvi Uredbe Sveta (EGS) št. 793/93 in Uredbe Komisije (ES) št. 1488/94 ter Direktive Sveta 76/769/EGS in direktiv Komisije 91/155/EGS, 93/67/EGS, 93/105/ES in 2000/21/ES

Direktiva 2006/121/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 18. decembra 2006 o spremembi Direktive Sveta 67/548/EGS o približevanju zakonov in drugih predpisov v zvezi z razvrščanjem, pakiranjem in označevanjem nevarnih snovi z namenom prilagoditve Uredbi (ES) št. 1907/2006 o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (REACH) ter o ustanovitvi Evropske agencije za kemikalije

PORTAL VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU:

Obiščite portal varnosti in zdravja pri delu, ki deluje pod okriljem spletne strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STRES PRI DELU:

Poglejte si kratki film Stres pri delu o uveljavljanju Okvirnega sporazuma o stresu v zvezi z delom, 08/10/2004.

DELO NA DALJAVO:

Poglejte si kratki film Evropski socialni dialog in konkretni primer dela na daljavo o tem, kako evropski socialni partnerji na podlagi sporazuma Okvirnega sporazuma o delu na daljavo, 16/02/2002, soustvarjajo pogoje za tovrstno delo.

PRIMER DOBRE PRAKSE JAVNE KAMPANJE ZA VARNO DELO:

Na XIX. svetovnem kongresu varnosti in zdravja pri delu 11. - 15. septembra 2011 v Istanbulu nagrajeni brazilski DVD "Prevencija prava pot". Za vas smo video opremili s slovenskimi podnapisi. Uživajte!

EVROPSKA KAMPANJA 2012-2013 PARTNERSTVO ZA PREPREČEVANJE TVEGANJ:

Nova kampanja za zdravo delovno okolje Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) 2012-2013: »PARTNERSTVO ZA PREPREČEVANJE TVEGANJ - OB SODELOVANJU DELAVCEV IN VODSTVA«

Slovenska spletna stran te kampanje: http://www.healthy-workplaces.eu/sl/#globalNavigation

28. APRIL, SVETOVNI DAN VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU:

Kampanja ZSSS ob 28. aprilu 2012, svetovnem dnevu varnosti in zdravja pri delu in mednarodnem sindikalnem dnevu spomina na umrle in poškodovane delavce:

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS, www.zsss.si) ob 28. aprilu 2012, svetovnem dnevu varnosti in zdravja pri delu in mednarodnem sindikalnem dnevu spomina na umrle in poškodovane delavce, tradicionalno objavi uradne podatke o številu smrtnih nezgod pri delu v preteklem letu 2011. Po podatkih Inšpektorata RS za delo je bilo lani 25 smrtnih nezgod pri delu (24 umrlih moških in 1 ženska). Ker uradnega podatka o številu umrlih zaradi posledic poklicnih bolezni ni, ZSSS tradicionalno objavi namesto njega mednarodno oceno. Mednarodna ocena za Slovenijo je bila leta 2008 v letu predsedovanja Slovenije v EU objavljena na posvetu na Brdu pri Kranju skupaj z ocenami za vse države EU. Po njej je v letu 2011 v Sloveniji zaradi posledic poklicnih bolezni umrlo 681 oseb, kar je 4 % letne mortalitete pri nas. Preseneča ravnodušnost politike do poklicnih bolezni ob tako visokem številu umrlih!

ZSSS IZREKA SOŽALJE DRUŽINAM IN SODELAVCEM UMRLIH!

SPOMINJAJ SE MRTVIH!

BORI SE ZA ŽIVE!

V letu 2011 je bilo 12.785 nezgod pri delu. Toda tako inšpektorat kot ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sta nam potrdila, da je bila v letu 2011 registrirana zgolj 1 poklicna bolezen, čeprav bi jih moralo biti po ocenah stroke medicine dela cca 1200. Ker ne vemo, kje se pojavljajo poklicne bolezni, jih ne moremo preprečevati! ZSSS že od osamosvojitve Slovenije politiko zaman opozarja, da manjka predpis, ki bi določil postopek verifikacije sumov poklicnih bolezni. ZSSS meni, da je absurdna trditev ministrstva, da v zakonodaji ni pravne podlage za določitev takega postopka. Navsezadnje smo obvezno invalidsko in zdravstveno zavarovani za primer poklicne bolezni in vsak mesec od svojih bruto plač odvajamo prispevek za ti zavarovanji.

Na spletni strani ZSSS objavljamo tudi informacijo Vrhovnega sodišča RS o kaznivih dejanjih v zvezi z ogrožanjem varnosti pri delu po 201. členu KZ-1, kakor tudi statistiko SURS o izrečenih kaznih v obdobju 2006-2010.

Predstavljamo vam odgovore na vprašanja ZSSS in informacije ob 28. aprilu 2012:

- Inšpektorata RS za delo o številu smrtnih poškodb pri delu in poklicnih bolezni v letu 2011,

- ministrstva za delo o številu poklicnih bolezni in številu delavcev na enega inšpektorja za delo,

- vrhovnega državnega tožilstva o ovadbah in obtožnih aktih po 201. členu KZ-1 in 208. členu KZ,

- Vrhovnega sodišča RS o kaznivih dejanjih po 201. členu KZ-1,

- SURS: polnoletni obsojenci po kaznivem dejanju 201. člen KZ-1 2006-2010

- MOD-ILO o varnosti in zdravju pri delu na zelenih delovnih mestih.